Religijne źródła troski o stan środowiska przyrodniczego - Sadowski , Ryszard F. (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Obecny stan środowiska zmusza nas do znalezienia ewentualnych sojuszników w walce z kryzysem ekologicznym. To religie są nowymi i ważnymi sojusznikami w tej walce. Religie wielorako przyczyniają się do kształtowania postaw ekologicznych. Badania statystyczne pokazują, że duża część populacji ludzkiej jest religijna i uważa religię za ważną część swojego codziennego życia. Zatem zaangażowanie przywódców religijnych w krzewienie troski o środowisko może być istotnym czynnikiem powodującym zmiany postaw ludzi wobec środowiska. Ponadto religie są pomocne w analizie przyczyn kryzysu ekologicznego; wzmacniają argumenty na rzecz ochrony środowiska, angażują się w projekty środowiskowe i lobbują na rzecz środowiska.