Dialog Teodora Abu Kurra ze światem Islamu - Karczewski, Łukasz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Theodore Abu-Qurrah był uczniem Jana z Damaszku. Mimo bogatej spuścizny pisanej wciąż jest mało znany polskim historykom. Pisał po bizantyjskiej grece i arabsku. Artykuł Theodore Abu-Qurrah’s Dialogue with the Muslim World jest zarysem jego polemiki ze światem muzułmańskim napisanym w języku greckim. Przedstawia się go polskim historykom, aby pokazać, jak wiele badań jest jeszcze do zrobienia na ten temat. Czytelnik otrzymuje podstawowe informacje o dialogach i polemikach Theodore'a Abu-Qurraha osadzonych w ich kontekście historycznym.