Próba systemowego ujęcia człowieka w świecie zagrożonym konsumpcjonizmem - Embros, Grzegorz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
W artykule autor podejmuje próbę przedstawienia systemowego podejścia do zrównoważonej konsumpcji. Analizę systemową przeprowadzono w odniesieniu do idei zrównoważonego rozwoju i kryzysu ekologicznego z naciskiem na jego przyczyny. Zwrócono uwagę na właściwości, funkcje i budowę rozpatrywanych układów. Autor zarysował zagadnienia związane z koncepcją potrzeb oraz mechanizmami generowania potrzeb zarówno w świecie rzeczywistym, jak i wirtualnym. Ponadto wskazał na konsekwencje związane z różnymi sposobami pojmowania problematyki konsumpcji oraz na zagrożenia dla człowieka wynikające z takiego podejścia. Następnie omówiono proces decyzyjny w odniesieniu do powyższych problemów, zwrócono uwagę na procedury optymalizacyjne oraz odpowiedzialność za podejmowane decyzje. W tym kontekście autor omówił umiar i oszczędność.