Pierwiastki gregoriańskie w twórczości Vincenta d’Indy - Grajewski, Czesław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Artykuł, napisany z okazji 160-lecia urodzin oraz 80-lecia śmierci Vincenta d’Indy – mało znanego francuskiego kompozytora (1851-1931) zawiera krótki biogram oraz omówienie dzieł religijnych. V. d’Indy nie skomponował wiele – lista jego dzieł liczy nieco ponad sto utworów, w tym około 1/5 stanowią kompozycje religijne, także liturgiczne. V. d’Indy często wykorzystywał melodie chorału gregoriańskiego w swych kompozycjach, nawet scenicznych (np. Fervaal, L’Etranger). Pod tym względem na czoło wysuwa się dramat La légende de Saint Christophe, obfitujący w liczne tematy gregoriańskie. Piękno muzyki V. d’Indy pozostaje dziś w cieniu ze względu na polityczno-religijne przekonania kompozytora i jego poglądy estetyczne. I choć ostatecznie stał się ofiarą własnego konserwatyzmu, jednak pozostał wierny swej idei artystycznej aż do śmierci.