Religijność jako niebywalny składnik japońskiej koncepcji kształcenia (ciągłość i zmiana): Das religiöse als unentbehrlicher Bestandteil des japanischen Bildungskonzepts: wandel und Kontinuität - Ito, Toshiko (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
W Japonii religia jest nadal aktualnym tematem dyskursu edukacyjnego. Niniejszy artykuł przedstawia obraz ewolucji tego dyskursu na przestrzeni ostatnich dwóch stuleci. Po pierwsze, artykuł rekonstruuje przemiany, jakie zaszły w relacji między edukacją a religią w Japonii, ze szczególnym uwzględnieniem okresu japońskiej reformy edukacyjnej. Następnie, na podstawie dwóch przedmiotów nauczania szkolnego – lekcji moralności i etyki – przedstawiono aktualne kontrowersje dotyczące relacji między edukacją a religią. W pierwszej z tych analiz pytanie dotyczy przede wszystkim tego, jak szkoły publiczne radzą sobie z religią, a konkretnie z uczuciami religijnymi. W drugiej autor rozważa, w jaki sposób te same szkoły przekazują wiedzę na tematy związane z różnymi religiami. Na koniec w artykule omówiono momenty ciągłości i zmian, które pojawiają się w odniesieniu do roli, jaką należy przypisać religii w japońskiej edukacji.