Znaczenie i rozwój psychologii nadziei w ujęciu Charlesa Richarda Snydera - Kwiatek, Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Czym jest nadzieja, czy należy ona do jakiejś struktury poznawczej umysłu, czy raczej jest rodzajem ludzkiego uczucia? Celem artykułu jest przedstawienie teorii nadziei według C.R. Snydera (1944–2006). Ten współczesny punkt widzenia dostarczył wielu inspiracji dla wielu badań z różnych dziedzin. Niewątpliwie rzeczywistość nadziei ma duży wpływ na wyniki w nauce, stan zdrowia, radzenie sobie ze stresem i umiejętności adaptacyjne. To nie tylko lina ratunkowa w chwilach zagrożenia lub walki, kiedy człowiek musi pokonać jakieś życiowe trudności, ale także codzienna siła do życia w teraźniejszości. Nadzieja według Snydera jest trójwymiarowym konstruktem zintegrowanego procesu poznawczego (siła woli, siła woli i kierunek celu). Stosowalność i siła tego konstruktu polega na jego potencjale do zmiany ogólnego poziomu nadziei w życiu jednostek i grup społecznych, nie tylko w przyszłości, ale w teraźniejszości