Z historii badań nad rodzicami dzieci z niepełnosprawnością - Kaniok, Przemysław Eugeniusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
W artykule przedstawiono wybrane teorie naukowe dotyczące przystosowania się rodziców dzieci niepełnosprawnych do sytuacji krytycznych. Większość przywołanych teorii wywodzi się z Modelu ABCX, wymyślonego przez Reubena Hilla w 1949 roku. Jednym z wniosków zawartych w artykule jest to, że nie ma uniwersalnej teorii, która w pełni wyjaśniałaby proces adaptacji rodziców do sytuacji, w której muszą się mierzyć z niepełnosprawnością ruchową. ich dziecko. Ponadto w przyszłych badaniach należy skupić się na zmiennych, które pośredniczą i moderują związek między niepełnosprawnością dziecka a przystosowaniem i adaptacją rodziców do sytuacji kryzysowych.