„Metafizyczne piorunochrony” – depozyty złożone w kulach hełmów wież kościoła opactwa w Lądzie nad Wartą w 1720 roku - Nowiński , Janusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
W lipcu 1999 r. podczas odbudowy barokowych hełmów wież kościelnych dawnego opactwa cystersów w Lądzie nad Wartą zdemontowano dwie miedziane złocone kule. Wewnątrz kul znaleziono: akta dokumentów spisanych na papierze czerpanym, relikwie kości Mędrców i św. Dionizego umieszczone w papierowych paczkach i jedwabnym woreczku oraz fragmenty Agnus Dei papieża Innocentego XI. Ponieważ depozyty były bardzo słabo zachowane, musiały zostać poddane konserwacji. Po zakonserwowaniu i należytym zabezpieczeniu zarówno dokumenty, jak i relikwie zostały złożone w Archiwum Wyższego Seminarium Duchownego Salezjanów Księdza Bosko w Lądzie nad Wartą. Odnalezione w kulach dokumenty zawierały zarys historii opactwa i dokument fundacyjny miedzianych hełmów osadzonych na wieżach 13 czerwca 1720 r., a także spis mnichów z opactwa lądzkiego i gości przybyłych na uroczystość. Kopuły ufundował opat Mikołaj Antoni Łukomski. Zarówno święte relikwie, jak i fragment medalionu Agnus Dei umieszczono w hełmach wież, aby chronić kościół i opactwo przed klęskami żywiołowymi, zwłaszcza pożarami, uderzeniami pioruna i powodziami.