Działalność kościoła rzymsko-katolickiego wśród młodzieży na terenie województwa gdańskiego w latach 80. XX w. w świetle dokumentów KW PZPR - Wąsowicz , Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Zmiany polityczne w latach 80. mogły w dużej mierze nastąpić dzięki zaangażowaniu młodzieży w działalność opozycyjną. Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy była otwartość młodzieży na propozycje formacyjne, jakie w latach 1945-1989 zgłaszał polski Kościół. W tym okresie komunistycznym toczyła się nieustanna walka z władzami komunistycznymi o zachowanie duchowości młodzieży. Ostatni rozdział tego starcia miał miejsce w latach 80. Władze komunistyczne za wszelką cenę starały się ograniczyć wpływ kościołów na młodzież. W artykule przedstawiono dokumenty partii komunistycznej miasta Gdańska. Analizują wpływ na młodzież poprzez duchowieństwo akademickie, Ruch Światło - Życie, organizację imprez kulturalnych. Podają też przykłady nieprzestrzegania przez dyrekcję szkoły i nauczycieli tzw. świeckości szkoły, czyli obecności krzyży w salach lekcyjnych. W tym czasie po raz kolejny władze komunistyczne przeprowadziły akcję usuwania symboli religijnych z placówek oświatowych w całym kraju.