Przyczynek do historii ruchu Cecyliańskiego w Polsce - Grajewski, Czesław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Do podniesienia poziomu wykonawstwa muzyki kościelnej miał się przede wszystkim przyczynić ruch kaecyliański (XIX w.). Jego idee dość szybko dotarły do ​​Polski, a wśród zasłużonych propagatorów odnowy muzyki kościelnej znalazł się ks. B. Maryański. W 1891 r. ukazał się pierwszy numer Kalendarza dla organistów wiejskich (wkrótce przekształconego w rocznik), pod redakcją B. Maryańskiego. Pisma te miały pomóc muzykantom kościelnym. Treść artykułu została przygotowana głównie w oparciu o te roczniki, które uznano za nie zachowane. Ich tematyka koncentruje się na problematyce podnoszenia umiejętności i poszerzania wiedzy niezbędnej do wykonywania zadań organisty. Idealnie więc wpisuje się w główny nurt publicystyki religijnej tamtego okresu. Publikacja ks. B. Maryańskiego była niewątpliwie przełomowa, jednak dziś trudno określić, jak szeroki zasięg i poziom oddziaływania miała.