Godność sakramentu bierzmowania „na drodze” do małżeństwa. Nakaz czy dojrzała decyzja wiary? Kontekst prawno-teologiczny - Nowakowski, Bartosz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Niniejszy artykuł dotyczy odprowadzania ścieków. 1065 § 1 Kodeksu Prawa Kanonicznego, który wymaga przyjęcia sakramentu bierzmowania od katolików pragnących zawrzeć sakrament małżeństwa. Autor opracował artykuł oparty na otwartych pytaniach – maneat questio – kształtu tego rozporządzenia, nie dając jednoznacznych odpowiedzi na swoje wnioski, ale prowokując lub zapraszając do niezbędnej dyskusji naukowej, a w konsekwencji do dobrych rezolucji duszpasterskich. Znajduje to odzwierciedlenie w tak ścisłym związku kanonu z teologią praktyczną. Ten pierwszy staje się źródłem zastosowań dla rozwiązań drugiego. W ten sposób pierwsza część jest prezentacją ewolucji regulacji prawnych na gruncie prawa kanonicznego powszechnego lub partykularnego oraz przedstawia próby kanoniczne i teologiczne mające na celu wyjaśnienie funkcjonowania odpowiedniego kanonu słuszności oraz pewnych zagrożeń związanych z jego stosowaniem. zastosowanie do konkretnych przypadków. Druga, będąca konsekwencją pytań postawionych w części pierwszej, odnosi się bezpośrednio do opinii kanonistów i teologów, którzy próbują uzasadnić przyjmowanie szerokiego spektrum wieku kandydata do bierzmowania.