Żywot patriarchy Agathona (661-677) w świetle Historii koptyjskich patriarchów aleksandrii - Karczewski, Łukasz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Artykuł ten prezentuje działalność Patriarchy Agathona oraz historię monofizyckiego Kościoła Aleksandrii w czasach pontyfikatu Agathona. Agathon był Patriarchą monofizyckiego Kościoła Aleksandrii. Wstąpił na tron Patriarszy w 661. Agathon był drugim Patriarchą, po Beniaminie I (622-661), który panował w czasach muzułmańskiej dominacji w Egipcie. Agathon był również kontynuatorem dzieła swego poprzednika w odbudowie i konsolidacji monofizyckiego Kościoła Aleksandrii. Ten Patriarcha, jak i jego poprzednik, był mnichem. Otrzymał edukację w klasztorze św. Makarego. Ośmiu Patriarchów Egiptu pochodziło właśnie z tego klasztoru. Agathon jako ten który przejął spuściznę klasztoru św. Makarego rozbudował go tak że ilość mnichów wzrosła.