Kościół wobec wyzwań epoki postpandemicznej - Wyszowadzki, Władysław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Celem badań jest przeanalizowanie sytuacji Kościoła i duszpasterstwa w postpandemicznej rzeczywistości. Doświadczenie okresu 2020-2022 pokazuje, że nastąpiło wzmocnienie postaw wiary katolików czynnie uczestniczących w życiu Kościoła. Jednocześnie pokazały się słabsze strony duszpasterstwa, wynikające z konfrontacji ze światem medialnym. Wymaga to wykorzystania w modelu duszpasterskim doświadczenia ludzi nauki, medycyny, bioetyki, psychologii. W działalności pastoralnej należy również dowartościować duszpasterstwo sakramentalne z Eucharystią w centrum. Nowe wyzwania stoją również przed teologią pastoralną, której wyniki badań mogą zostać wykorzystane do poszukiwania nowych sposobów realizowania misji zbawczej i ewangelizacji.