Alegoryczna interpretacja liturgii godzin w ujęciu Amalarego z Metzu - Frontczak, Bogusława (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Poniższy artykuł przedstawia alegoryczną interpretację Liturgii Godzin w pierwotnym dziele Amalary'ego z Metz „Liber Officialis”. Liturgiczna alegoria poszukuje „duchowego” znaczenia słów, gestów, postaw i zwyczajów. Amalary opiera swoje interpretacje na symbolice czasu, liczb i ciał niebieskich. Interesuje się etymologią wyrazów, interpretacją pozycji oraz zwyczajami używanymi podczas modlitwy.