Opieka duszpasterska nad wiernymi katolickich kościołów wschodnich na terytoriach łacińskich - Nowicka, Urszula (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
W wyniku zmiany miejsca zamieszkania wierni katolicy ze wschodu osiedlają się często na tradycyjnych terytoriach łacińskich pozostających pod jurysdykcją ordynariusza należącego do innego Kościoła sui iuris. Brak troski duszpasterskiej i brak możliwości korzystania z dóbr Kościoła, jakie daje życie, nie może wynikać z tej sytuacji. Dlatego zarówno Kodeks Prawa Kanonicznego, jak i Kodeks Kanonów Kościołów Wschodnich ustanawiają reguły, które mają zapewnić wiernym Wschodu należytą opiekę, która jest realizowana na kilka sposobów: przez samo wzniesienie hierarchii Kościołów wschodnich na ziemiach łacińskich lub mianując proboszczów odpowiedzialnych za wiernych innego obrządku, ustanawiając diecezje i parafie tego obrządku oraz mianując wikariusza biskupiego.