Moralny wymiar posługi kapłańskiej - Butowski , Krzysztof (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Artykuł porusza problematykę moralnych aspektów posługi kapłańskiej. Autor, sięgając do różnych źródeł filozoficznych i teologicznych, ukazuje posługę kapłańską poprzez akty miłości człowieka. Taka miłość jest odpowiedzią na potrzeby człowieka, czyli realizacją przykazania miłości. W stosunku do Boga nasza miłość jest postrzegana poprzez modlitwę uwielbienia i ofiary.