Bezdomność w opinii mieszkańców bloków socjalnych - Szluz, Beata (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Zakres i szybkie tempo wdrażania niektórych reform gospodarczych spowodowały pojawienie się w Polsce wielu problemów. Tego typu sytuacja była przyczyną pogłębiania się ubóstwa, pogarszania się stanu zdrowia ludzi i pojawiania się zachowań patologicznych. Słaba odporność na trudne sytuacje życiowe jest z kolei przyczyną popadania w stan bezradności. Osoby dotknięte bezdomnością stają się niezdolne do samodzielnego radzenia sobie, gubią się w otaczającej ich rzeczywistości (efekty kulturowe i osobowościowe typowe dla osoby bezdomnej). Problem bezdomności ma więc charakter skrajny (jest najbardziej tragiczny w swoich skutkach), a co za tym idzie – patologiczny. Powstające problemy są polem do aktywnej polityki społecznej i pracy socjalnej oraz działań o charakterze samopomocowym i charytatywnym. Artykuł przedstawia opinie mieszkańców bloków społecznych na temat bezdomności.