Wolny człowiek w poszukiwaniu prawdy o sobie. Próba teologicznomoralnej aktualizacji „Króla Edypa” Sofoklesa - Kuciński, Andrzej Dominik (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Król Edyp Sofoklesa jest jedną z najstarszych i najbardziej znanych tragedii należących do wspólnego dziedzictwa ludzkości. Porusza zagadnienia, na które każde pokolenie musi znaleźć własną odpowiedź. Niektóre z tych zagadnień stają się szczególnie aktualne w momentach zachwiania fundamentów wspólnych koncepcji antropologicznych, jak ma to miejsce w obecnym czasie. Odniesienie do przedchrześcijańskich dzieł literackich może być wyjściem do dialogu z osobami niepodzielającymi światopoglądu chrześcijańskiego, ale otwartymi na wymianę refleksji o człowieku. W tym sensie w artykule autor, wychodząc od specyfiki adaptacji mitu w wydaniu Sofoklesa, poprzez zarys bogactwa interpretacji jego sztuki na przestrzeni wieków, dochodzi do propozycji teologicznomoralnej aktualizacji tego dzieła w dzisiejszym świecie przy pomocy dwóch przykładów: kwestii pochodzenia osoby w kontekście rodzicielstwa oraz odpowiedzialności moralnej w świecie zdominowanym przez indywidualizm oraz osłabioną wiarę w faktyczną wolność człowieka.