Fonoholizm jako znak pokolenia „always on” – raport z badań - Łuczyński, Andrzej; Pietruszka, Lidia (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W artykule przedstawiono badania dotyczące zagrożenia fonoholizmem występującego wśród młodzieży szkół średnich. Silne przywiązanie do telefonu komórkowego może być dla wielu uczniów zwiastunem poważnych problemów. Dzięki wykorzystaniu w badaniach metody sondażu diagnostycznego 450 uczniów szkól średnich z terenu całej Polski mogło wyrazić swoje opinie na temat zagrożeń związanych z używaniem telefonu komórkowego. Ich opinie zostały przeanalizowanie pod kątem umiejętności racjonalnego korzystania ze smartfonu, w tym czasowej możliwości rezygnacji lub ograniczenia używania telefonu komórkowego. Analiza danych z sondażu wykazała, iż uczniowie nie dostrzegają u siebie negatywnych skutków korzystania z telefonu komórkowego, ale jednocześnie deklarują, iż funkcjonowanie bez telefonu byłoby dla nich bardzo trudne lub wręcz niemożliwe. Wyniki sugerują, że owo zagrożenie w pewnym stopniu występuje i dlatego większy nacisk należy położyć na działania profilaktyczne, które mogą pomóc skutecznie chronić uczniów przed fonoholizmem.