Przyczyny, zapobieganie i leczenie chorób epidemicznych w starożytnej Grecji i Rzymie - Iwańska, Judyta (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Artykuł przedstawia przyczyny, zapobieganie i leczenie epidemii widziane oczami starożytnych Greków i Rzymian. Pod uwagę brane są następujące prace: Arystoteles Studium natury, Hipokrates O epidemiach. Następnie proponowane są rośliny lecznicze, minerały i fizyczne sposoby leczenia według Pliniusza Starszego. Rolę Boga i bogów w wywołaniu epidemii pokazują dzieła Tytusa Liwiusza, Żywot Konstantyna i Historia Kościoła Euzebiusza z Cezarei, Ewagriusz Scholastyk Historia kościelna i Historie Agatiasza.