Rasizm XX wieku w świetle nauki Kościoła. Omówienie najważniejszych definicji oraz nowa interpretacja zjawiska - Walewski, Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W artykule podjęto temat rasizmu i jego oceny moralnej przez Magisterium Kościoła. Najpierw zastosowano badanie indukcyjne, polegające na leksykalnym prześledzeniu wybranych tekstów Magisterium Kościoła oraz encyklik papieskich w poszukiwaniu tematyki dotyczącej rasy i rasizmu. Okazało się, że nie ma wielu dokumentów podejmujących tę kwestię, ale są one znaczące. Przejrzano także niektóre definicje dotyczące rasizmu. Na koniec podjęto próbę interpretacji zjawiska oraz przedstawiono teologiczną propozycję przezwyciężenia tego problemu, przynajmniej w sensie teoretycznym i definicyjnym. Artykuł jest przyczynkiem do dalszych badan i poszukiwań.