Charakter prawny posługi duszpasterskiej proboszczów i wikariuszy w parafiach rzymskokatolickich w świetle prawa polskiego - Świto, Lucjan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Prezentowany artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie o charakter prawny pracy duszpasterskiej proboszczów i asystentów parafialnych w świetle prawa polskiego. Analiza przepisów prawa pracy, ubezpieczeń społecznych, obowiązujących przepisów podatkowych oraz prawa cywilnego prowadzi do wniosku, że posługi kapłańskiej nie można zaliczyć do umowy o pracę ani innej formy zatrudnienia. Ten rodzaj służby nie może być wymieniony w żadnym znanym typie umowy prawnej. W takim przypadku do posługi duchownej należy zastosować contractus innominatus (umowa bezimienna). Polskie prawo zezwala na stosowanie contractus innominatus. Treść takich umów, w granicach określonych przez bezwzględnie obowiązujące normy, strony mogą dowolnie kształtować.