Ekologiczny postulat nauki dla zrównoważonego rozwoju - Łepko , Zbigniew (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Kryzys środowiskowy współczesnego świata nauki i techniki ma swoje źródła nie w sposobie, w jaki ludzie się zachowują, ale w sposobie, w jaki myślą. Dlatego z powodu nadużyć technologicznych środowisku, konieczne jest dokonanie przeglądu nie tylko efektów współczesnej nauki, ale także ideały poznawcze nauki. Wydaje się, że głównym celem naukowym naszych czasów jest opracowanie nowego paradygmatu nauki, który byłby alternatywą dla paradygmatu obecnego w naszej kultury od czasów nowożytnych, łącząc w nierozerwalny sposób naukę i technologię. Z perspektywy W punkcie nowego paradygmatu naukowego prawdę o rzeczywistości należy odkrywać w perspektywie holistycznej która obejmuje wolność i odpowiedzialność badań naukowych. Taki nowy paradygmat nauki pasowałoby do idei zrównoważonego rozwoju, zgodnie z którą następuje doskonalenie standardów życia człowieka nie koliduje z bezpieczeństwem środowiska w dłuższej perspektywie.