Pedagogika ks. Bosko w dzisiejszej szkole prowadzonej przez Zgromadzenie Salezjańskie - Grządziel , Dariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Towarzystwo Salezjańskie prowadzi kilka szkół w Polsce. Stanowią one znaczną część szkół katolickich w krajowym systemie oświaty. Wychowanie cechuje system prewencyjny św. Jana Bosko. Polskie prawo oświatowe stwarza możliwości zintegrowania celów wychowawczych określonych przez ks. Bosko i podążaj za nimi w sposób stosowny do dzisiejszych czasów i społeczeństwa. W artykule przedstawiono główne cele salezjańskiej pedagogiki wychowawczej oraz przedstawiono zapisy wychowawcze polskiego prawa oświatowego, które dają przestrzeń do ich właściwej realizacji.