Wezwanie do miłosierdzia w życiu społecznym. Studium na kanwie Dzienniczka Św. Faustyny Kowalskiej i nauczania społecznego Jana Pawła II - Gocko , Jerzy Eugeniusz; Chrześcijanek, Sławomir (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2009)
Orędzie o Bożym miłosierdziu stało się przedmiotem wielu studiów podejmowanych głównie z perspektywy teologii dogmatycznej lub teologii duchowości. Wydaje się, że kwestia społecznej interpretacji tego przekazu pozostaje wciąż otwarta. Tymczasem Dzienniczek, a także Encyklika Jana Pawła II Dives in misericordia, których pisma św. Siostry Faustyny ​​stanowią niewątpliwą inspirację, dalekie są od interpretacji miłosierdzia wyłącznie w wymiarze ascetycznym i indywidualnym. Oba teksty wyraźnie zachęcają do poszerzenia społecznego aspektu interpretacji miłosierdzia, która jest przedmiotem niniejszego opracowania. Próbuje spojrzeć na miłosierdzie jako nową zasadę życia społecznego i ilustruje jej praktyczne zastosowania.