System prewencyjny w praktyce salezjanów prowincji krakowskiej: wyniki badań na podstawie analizy miesięcznika Wiadomości Inspektorialne (2001-2005) - Stańkowski , Bogdan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2009)
Ksiądz Bosko urzeczywistnił swoją osobistą świętość poprzez zaangażowanie wychowawcze. Jego praca duszpasterska i styl pedagogiczny wynikają z tego doświadczenia. Życie duchowe, zaangażowanie apostolskie, działalność wychowawcza to trzy aspekty tej samej rzeczywistości: miłość i miłość pasterska, które jednoczą i napędzają całe istnienie: być w Kościele znakami i nosicielami miłości Boga do młodzieży. W artykule przedstawiono główne sektory, w które zaangażowani są salezjanie z Inspektorii Krakowskiej: oratorium, szkoła, ośrodek młodzieżowy, stowarzyszenia młodzieżowe. Druga część oparta jest na badaniach nad Biuletynem Wiadomości Inspektorialne, które miały miejsce w okresie: maj – czerwiec 2007. Zakres badań polega na ukazaniu działania salezjanów z Krakowa w ramach systemu prewencyjnego Księdza Bosko, który koncentruje się na wychowaniu integralnym . Główne wyniki analiz jakościowych i ilościowych 480 artykułów opublikowanych w latach 2001-2005 są takie, że salezjanie kładą nacisk w swojej działalności na wymiar fizyczny, intelektualny i duchowy, które są ważne w systemie prewencyjnym Ks. Bosko.