Wpływ pobożności maryjnej na wychowanie młodzieży na przykładzie „Towarzystwa Niepokalanej” z oratorium św. Jana Bosko - Chmielewski , Marek T. (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2009)
Ksiądz Bosko przeszedł do historii jako wybitny wychowawca i wielki czciciel Matki Bożej. W jego działalności wychowawczo-duszpasterskiej wychowanie i pobożność maryjna splatały się w jeden nurt służby młodzieńcowi, zapisując się ciągle do proponowanego przez niego systemu prewencyjnego. Szczególnym przykładem tego zjawiska jest „Towarzystwo Niepokalanej”. Jej dzieje dobrze ilustrują wpływ pobożności maryjnej na wychowanie młodzieży. W niniejszym artykule pokazuję najpierw genezę powstania „Towarzystwa Niepokalanej”, a następnie jego działalność wśród wychowanków Ks. Bosko w Oratorium na Valdocco. W konkluzji podejmuje próbę wskazania wyników działalności pedagogicznej i duszpasterskiej „Towarzystwa Niepokalanej”, które na bieżąco wpisało się w salezjańską propozycję wychowawczą. Należą do nich: wiara w możliwości apostolskie młodzieży, dodatkowo docenienie wymiaru asocjacji w wychowaniu, utrwalenie świadomości powołania, utrwalenie odnowionej wizji pobożności maryjnej.