Życie i działalność Patriarchy Beniamina I (622-661) w świetle przekazów Historii Koptyjskich Patriarchów Aleksandrii - Karczewski, Łukasz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2009)
Artykuł: „Życie i twórczość patriarchy Aleksandrii Beniamina I (622-661) w dziejach koptyjskich patriarchów Aleksandrii” przedstawia życie ks. odbudowy i konsolidacji kościoła pod jego przywództwem, pokazuje nam także stosunki między Koptami a starymi i nowymi władcami Egiptu.