Salezjanie w Aleksandrowie kujawskim wczoraj i dziś. Przegląd działalności wychowawczo-duszpasterskiej w latach 1919-2009 - Wąsowicz , Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2009)
W roku 2009 salezjanie będą obchodzić 90. rocznicę rozpoczęcia pracy duszpastersko-wychowawczej w Aleksandrowie Kujawskim. Jest to najstarsze dzieło Zgromadzenia w prowincji św. Wojciecha. Opracowanie w zwięzły sposób przybliża historię placówki salezjańskiej w Aleksandrowie: Kolegium Salezjańskie (Kujawskiego Kolegium xx. Salezjanów), ośrodek duszpasterski przy „kaplicach”, parafię pw. imię kardynała Augusta Hlonda.