Aksjologia Konstytucji RP w postulatach Episkopatu Polski - Sobczyk, Paweł (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2008)
Dziesiąta rocznica uchwalenia Konstytucji RP 2 kwietnia 1997 r. stała się okazją do refleksji nad ustrojem państwa, funkcjonowaniem jego instytucji oraz nad statusem jednostki. Literatura przedmiotu prawie nigdy nie podejmuje tematu wartości, na których opiera się ustrój konstytucyjny państwa. Ponadto brak jest opracowań poświęconych Aksjologii Konstytucji RP w postulatach Episkopatu Polski. Niniejsze opracowanie ma na celu przedstawienie i analizę postulatów Episkopatu Polski dotyczących aksjologii Konstytucji RP. Postulaty wyrażano w formie oficjalnych stanowisk, listów do parafian oraz komunikatów z posiedzeń plenarnych Konferencji Episkopatu Polski i posiedzeń Rady Stajnej.