Partycypacja świeckich w apostolstwie wspólnoty zakonnej na przykładzie Zgromadzenia Redemptorystów - Saj , Marek (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2008)
Osoby świeckie zajmują bardzo ważne miejsce we wspólnocie Ludu Bożego, podobnie jak inne grupy: zakonne czy duchowne. Ich powołaniem jest być ludźmi powołanymi do przemieniania świata w duchu Ewangelii poprzez świadectwo ich codziennego życia. W wielu sytuacjach mogą oni uczestniczyć w dziełach apostolskich Kościoła, nie tracąc przy tym własnej tożsamości i swojego specyficznego powołania w świecie i w Kościele. W tej ewangelicznej misji są zaproszeni do bardzo ścisłej współpracy z hierarchią Kościoła. W tej współpracy nie są traktowani tylko jako pomocnicy, ale jako partnerzy współodpowiedzialni za tę godną uwagi misję. Zgromadzenie Najświętszego Odkupiciela, świadome swojej misji w Kościele iw świecie, czytając znaki czasu, zaprasza świeckich do udziału w swojej działalności apostolskiej. Jej instytucje i prowincje nieustannie poszukują nowych form i sposobów współpracy poprzez liczne spotkania i wydawane dokumenty w tej sprawie. Redemptoryści w miarę swoich możliwości starają się stworzyć atmosferę, która ułatwi tę wspólną pracę ewangelizacyjną. Dość często są ludzie świeccy, którzy podejmują inicjatywę i proponują nowe sposoby współpracy w głoszeniu Ewangelii. Wyrażają pragnienie zaangażowania się w misję redemptorystów, aby mogli żyć w swoim życiu charyzmatem przekazanym redemptorystom przez ich założyciela św. Alfonsa. W wielu przypadkach, bez pomocy świeckich, masaż, który Redemptoryści przynoszą światu, nigdy lub z wieloma trudnościami nie dotarłby do adresata.