Bioetyka laicka i „chrześcijańska” a kryzys racjonalności moralnej - Hołub , Grzegorz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2008)
Artykuł przedstawia projekty świeckiej i „chrześcijańskiej” bioetyki Hugo Tristrama Engelhardta. W pierwszym zastosowano rodzaj pragmatycznej racjonalności moralnej; natomiast drugi charakteryzuje się religijną i wspólnotową racjonalnością moralną. W artykule argumentuje się, że to rozróżnienie pomija pewien rodzaj moralnej racjonalności, która wynika z pojęć osoby i jej wyjątkowej godności, które są dostępne do uchwycenia pomimo różnych różnic kulturowych. Tym, co czyni je tak transkulturowymi, jest również to, że są zapisane w najważniejszych dokumentach międzynarodowych, w tym bioetycznych.