Godność osoby – implikacje na polu wychowawczym - Stańkowski , Bogdan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2008)
Poniższy artykuł jest próbą opisania, czym jest godność człowieka i jakie są jej reperkusje w edukacji. W pierwszej części przedstawiono ideę godności człowieka jako wartości ontologicznej, która jest nadrzędna i przysługuje wyłącznie człowiekowi. Tylko człowiek posiada tę zdolność kontemplacji własnego istnienia. W drugiej części artykułu opisano problemy związane z wychowaniem uczniów do świadomości odpowiedzialności za kształtowanie własnej godności osobistej. Godność człowieka nie zależy od cech biologicznych, psychologicznych czy społecznych. Stanowi wartość, którą należy odkrywać i promować w edukacji. Prowadzi niewątpliwie do świadomego życia stawiając na pierwszym miejscu godność ucznia.