Zastosowanie podstawowych założeń systemu prewencyjnego w Salezjańskim Ośrodku Wychowczym im. św. Jana Bosko w Różanymstoku - Kalisz, Łukasz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2008)
W artykule przedstawiono podstawowe założenia systemu prewencyjnego ks. Księdza Bosko w Salezjańskim Ośrodku Wychowawczym w Różanymstoku. Autor opisał historię Ośrodka oraz dokonał analizy jego funkcjonowania. Badania przeprowadzono za pomocą kwestionariuszy i wywiadów. Analiza uzyskanych danych empirycznych pozwoliła na wyciągnięcie wniosków dotyczących funkcjonowania Ośrodka w trzech sferach: umysłu, religii i miłości. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że w Ośrodku wciąż rozwija się doskonalenie metod i form pracy z młodzieżą w oparciu o pedagogikę Księdza Bosko.