Droga do wiary w Trójcę Świętą. Duchowa autobiografia Hilarego z Poitiers - Karczewska, Helena (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2008)
Hilary w pierwszej księdze swojego dzieła O Trójcy Świętej przedstawia swoją duchową autobiografię, która jest jego drogą do wiary w Trójcę Świętą. Biskup z Poitiers swoje poszukiwania Boga zaczyna od postawienia pytania o sens i cel życia. Analizując różne systemy filozoficzne i po słowach Pismo Święte dochodzi do wniosku, że tylko Bóg jest w stanie odczuć dręczącą pustkę ludzkiego serca. Wyznanie nawrócenia Hilarego zachęca czytelników do wspólnego z nim podjęcia rozważań na temat Trójcy Świętej. Podkreśla, że ​​sam przeszedł przez wszystko, co zostało zawarte w pracy. Duchowa autobiografia Hilarego jest również nieodłącznym elementem jego działań przeciwko arianom i pokazuje, że tylko wierząc w Trójcę Świętą człowiek może osiągnąć radość i pokój.