Wspólnota salezjańska pw. Św. Franciszka Salezego w Łomiankach (1982-2007). Jubileusz ćwierćwiecza istnienia - Kołosowski , Tadeusz; Sadowski , Ryszard F. (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2008)
Rok 2007 to 25. rocznica powstania Salezjańskiej Wspólnoty św. Franciszka Salezego w Łomiankach. Niniejszy artykuł przedstawia zarys historii gminy. Opisuje pracę wykonaną przez członków gminy w ciągu 25 lat jej istnienia. Ukazuje również postęp naukowy wspólnoty i jej członków, działalność duszpasterską i posługę na rzecz salezjańskiej Inspektorii św. Wojciecha w Pile.