Nawrócenie i wyznanie grzechów jako istotne elementy chrześcijańskiej pokuty w myśli Kościoła starożytnego - Kołosowski, Tadeusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
Autor analizuje pisma Ojców Kościoła greckiego i łacińskiego pod kątem miejsca i roli wyznania grzechów w chrześcijańskiej praktyce pokutnej. Confessio peccati jest we wczesnych pisarzach chrześcijańskich uważanym za istotny element praktyki pokutnej Kościoła. Wyznanie grzechu inicjuje cały proces chrześcijańskiej pokuty. Wyznanie wzywa łaskę i miłosierdzie Boże. Confessio peccati to przede wszystkim wewnętrzna duchowa praca nad sobą. Podczas spowiedzi Duch Święty towarzyszy grzesznikowi. Grzesznik powinien w spowiedzi uznać swój grzesznik i stanąć przed Bogiem i Kościołem w całej prawdzie. Grzesznik powinien spowiadać się z grzechów z własnej woli. Spowiedź musi zmierzać do nawrócenia. Wtedy grzesznik naprawdę wysługuje się miłosierdziu odpuszczenia grzechów.