Wybrane funkcje szafarza sakramentu pokuty – aspekt prawny - Stawniak, Henryk (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
Tematem prześledzonym w tytule artykułu będzie próba przybliżenia i analizy norm prawa kanonicznego dotyczących funkcji kapłana jako spowiednika w sakramencie pokuty. W tym materiale przedstawimy tylko niektóre aspekty. Podkreślmy, że spowiednik działa in persona Christi na rzecz posługi Kościoła iw porozumieniu z nią (1). Następnie skupiamy się na tym, co wynika z tej zasady i jakie są inne funkcje spowiednika. Wówczas będziemy mieli na uwadze następujące kwestie: przesłuchanie w czasie spowiedzi (2), umorzenie (3) lub odmowa rozgrzeszenia sakramentalnego (4), postępowanie spowiednika w przypadku cenzury kościelnej (5) oraz udzielenie rozgrzeszenia jako akt sprawiedliwość w miłości miłosiernej (6). W naszym opracowaniu przedstawiono następujące pytania-problemy, w tej kolejności.