Peszer jako metoda egzegetyczna - Jędrzejewski, Sylwester (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
Peszer posługuje się tekstami Starego Testamentu jako źródłem jego udowodnienia. Odzwierciedla klasyczny sposób myślenia, w którym elementy argumentacji, oparte na Biblii, ukazują główny problem w celu wyjaśnienia rzeczywistości. Egzegeza pesher jest swoistym odbiciem Starego Testamentu w celu dostosowania go do ludzi, wspólnot lub doktryn. Wyjaśnieniem jest wypełnienie autorytatywnego przesłania Biblii, które koncentruje się na historycznej modernizacji eschatologii. Peszer ma tendencję alegoryczną, stąd bliska jest patrystycznej interpretacji typologicznej. Metoda ta poprzedza rabiniczny midrasz