Działalność synodalna w archidiecezji lwowskiej - Kaleta, Michał (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
Celem artykułu jest ukazanie działalności synodalnej w metropolii i archidiecezji lwowskiej w trzech okresach historycznych. W pierwszej części artykułu przedstawiono synody z XV i XVI wieku przed Soborem Trydenckim, które zapoczątkowały reformę gregoriańską. Synody brały również udział w pracach nad ustawodawstwem synodalnym archidiecezji gnieźnieńskiej. W okresie potrydenckim synody archidiecezji lwowskiej wprowadzały w życie akty trydenckie. Synod prowincjalny z 1564 r. był pierwszym synodem w Polsce, który przyjął uchwały Soboru Trydenckiego. W XX wieku zorganizowano także dwa synody archidiecezjalne. Synod z 1930 r. przyjął przepisy Kodeksu Prawa Kanonicznego ogłoszonego w 1917 r., a synod archidiecezjalny z 1997 r. wprowadził ustawodawstwo Soboru Watykańskiego II i nauczanie Ojca Świętego Jana Pawła II. Synody prowincjalne i archidiecezjalne w dużej mierze przyczyniły się do ożywienia życia religijnego i przyjęcia prawa powszechnego w archidiecezji lwowskiej.