Zdrowotne oraz społeczno-etyczne aspekty sportu w nauczaniu Jana Pawła II - Zaremba, Weronika (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
Jan Paweł II ocenił, że sport ma wielkie znaczenie w życiu człowieka. Aby sport był dostępny wśród mężczyzn, aby nauczył ich takich wartości jak: lojalność, wytrwałość, przyjaźń, wspólnota czy solidarność. Sport może też wnieść cenny wkład w pokojowe porozumienie między narodami, a także przyczynić się do utrwalenia w świecie nowej cywilizacji miłości. Jan Paweł II pokazał też, jak ważna jest fair play w sporcie. Papież Jan Paweł II zdawał sobie sprawę z niebezpieczeństw w sporcie. Przestrzegani przed obsesją zysku i komercjalizacji najlepszych wyników w sporcie kosztowali ich zdrowiem poprzez doping czy to stosowaniem różnych, zabronionych metod. Wzorami dla młodzieży stają się sportowcy zwłaszcza ci najbardziej znani, dlatego powinni o tym pamiętać, aby odsłaniali przede mną cechy ludzkie i duchowe dostojne do naśladowania. Każda rywalizacja sportowa powinna dostarczać rozrywki i eliminować przemoc, która godzi w wielkie tradycyjne fundamenty sportu. Sport nie może być tylko celem, ale ma służyć uniwersalnemu rozwojowi człowieka, na uwagę zasługują przede wszystkim wartości. Człowiek w sporcie powinien wzrastać duchowo, intelektualnie, moralnie i społecznie. Sport powinien móc nieść radość i wzbogacać człowieka pod każdym względem.