Wobec sekularyzacji i komercjalizacji medycyny - Masarczyk, Rafał (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
O ile sekularyzacja jako proces oddzielania sacrum od profanum jest zjawiskiem pozytywnym, to ma znaczenie negatywne, gdy całkowicie eliminuje z życia element sacrum (sekularyzm). To drugie rozumienie wpływa na podejście do ludzkiego ciała, prowadząc do postrzegania człowieka jako skomplikowanej maszyny. W rezultacie etyka oparta na godności człowieka traci swoje korzenie. Brak ontologicznego wglądu w osobę ludzką wpływa na stosunek do jednostki i prowadzi do sytuacji, w której wszystko, co ma do zaoferowania współczesna medycyna, można uznać za przedmiot handlu. Pacjenci w roli konsumentów i racjonalizm ekonomiczny (Weber) wywierają na medycynę silną presję zarówno ze strony konsumentów, jak i instytucji komercyjnych. Sytuacja ta ma wiele implikacji praktycznych, głównie związanych z faktem, że wiele działań podejmowanych jest nie dla dobra jednostki, ale dla zysku. Problem ten można rozwiązać, postulując powrót do adekwatnej koncepcji człowieka jako jednostki, której wartość zakorzeniona jest w jego godności.