Rola przedmiotów szkolnych w wychowaniu młodzieży do życia w społeczeństwie wielokulturowym - Stańkowski, Bogdan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
W artykule podjęto problem związany z nauczaniem przedmiotów szkolnych w szkole ponadgimnazjalnej z wielokulturowego punktu widzenia. Zmieniająca się sytuacja na wielokulturową we współczesnym polskim społeczeństwie wymaga współpracy nauczycieli różnych przedmiotów. Nauczyciele pracując w szkole nie powinni starać się zachować mentalności jednego kraju kultury wobec wszystkich uczniów. Powinny pokazywać młodym ludziom, że poprzez różne przedmioty szkolne można uczyć się znaczenia tolerancji i wzajemnej współpracy między żyjącymi w polskim społeczeństwie ludźmi wywodzącymi się z różnych środowisk kulturowych. Należy uświadomić nauczycielom, że integracja uczniów z różnych krajów i ich pokojowa współpraca z większością jest możliwa poprzez wprowadzenie nowych metod nauczania. Artykuł sugeruje, że jedyne, co możemy zrobić dla rosnącej liczby studentów zagranicznych w Polsce, jeśli nie chcemy, aby wciąż czuli się obcy wśród obcych, to dać im jasną politykę szkolną poprzez różne przedmioty i zmienić postaw społecznych poprzez wymuszanie edukacji nie „o” wielokulturowości, ale „jak” żyć w wielokulturowym społeczeństwie.