Duszpasterstwo rodzin posiadających dzieci czy duszpasterstwo dzieci? Posługa Kościoła katolickiego w Polsce wobec dziecka - Bieleń, Robert (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
Rodziny, społeczeństwa i Kościół katolicki pokładają w dzieciach wielkie nadzieje. Kościół katolicki realizuje swoje zadania w zakresie duszpasterstwa rodziny i duszpasterstwa dziecka. Artykuł dotyczy z niektórymi aspektami i relacjami między duszpasterstwem dziecka a duszpasterstwem rodziny. W szczególności dotyczy istoty dzieciństwa, sytuacji religijnej i społecznej dziecka w Polsce polskie rodziny i relacje między duszpasterstwem rodziny i dzieci.