Maryjny wymiar duszpasterskiej posługi Sługi Bożego Kardynała Augusta Hlonda - Życiński, Wojciech (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
Życie kard. August Hlond, zdeterminowany potrzebami lub znakami czasu, stał się dla niego indywidualną szkołę samodzielności i umiejętności życia w nowych, nieoczekiwanych warunkach. Te umiejętności i doświadczenie zdobyte w tej szkole okazały się bardzo pomocne w pełnieniu jego posługi. To nie było łatwo pełnić posługę duszpasterską zwłaszcza w latach bezpośrednio po odzyskaniu niepodległości przez Polskę, podczas gdy miało miejsce tworzenie nowego państwa, a następnie w ciągu dwóch lat reżimy totalitarne – nazistowski i komunistyczny. Chociaż w tych czasach jego posługa przybierała różne formy formy i był realizowany w różnych miejscach, takich jak Katowice, Wiedeń, Watykan, Warszawa, w Piekarach Śląskich czy Lourdes, zawsze inspirowana była pobożnością maryjną Matki Odkupiciela. Mimo działalności duszpasterskiej kard. A. Hlond jest związany z Marią, ale tak jest wciąż zorientowany na Boga w Trójcy Świętej. Ponieważ cześć jest ponad wszystkim. Inspiracje maryjne kard. posługa Hlonda są wymownym świadectwem wiary Prymasa; wiarę, która wskazuje współczesnemu człowieka źródłem chrześcijańskiej nadziei, która tkwi w Bogu bogatym w miłosierdzie, jak również w drodze do niego realizacji, w której uczestniczy również Bóg. Obietnica spełniła się już w Maryi – w Matka Chrystusa. Kościół w swej pielgrzymce do Boga wciąż czeka na wypełnienie się tego obietnica. Poprzez Maryję, która jest wzorem Kościoła, człowiek może odnaleźć swoją prawdziwą i właściwą drogę do Boga. Ponieważ Bóg nie odkupi nas bez nas i wbrew naszej woli. Bóg oczekuje naszej współpracy.