Kartezjańska nauka o porządku w nowych zasadach filozoficzno-przyrodniczych - Bartoszewski, Jakub (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
W artykule przedstawiono problem zaprojektowany przez Kartezjusza. Francuski filozof wystarczająco oddzielił się od tradycji filozoficznej, tworząc własny system filozoficzny, oparty na jasne i zrozumiałe zasady, system opisany tutaj w skrócie i sformułowany w następujący temat: „Descartesowska idea porządku w ramach nowych zasad filozoficznych i naukowych oraz jej „żeglowania” w świecie ludzkiej egzystencji”. Kartezjusz, wsparty prawdami logicznymi, zapewnił sens poznania. Znaczenie, które jest, a jednocześnie motywuje kategorię wszelkich rozważań nad światem i ludzką egzystencją. Zatem, jaki sens miałoby mówienie o czymkolwiek, gdyby prawda się rozpadła? Jak widać w artykule, to było pragnieniem Kartezjusza, aby być bezkompromisowym i nie akceptować żadnej dyskrecji w poznaniu i ujawniać że matematyczny charakter wiedzy (choć nie było to intencją filozofa) to czyni odosobniony i pozbawiony nie tylko emocji, ale i wszelkiej podmiotowości, choć z niej wynika uzasadnienie dla zwierząt. Jego koncepcja filozoficzna skierowana jest w stronę -izmów utopijnych.