Kryzys duchowy we współczesnym świecie jako problem religijno-moralny - Borutka, Tadeusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
Kwestia duchowości jest pojęciem bardzo szerokim i wieloaspektowym. W rozumieniu chrześcijańskim duchowość ma zarówno wymiar osobisty, jak i społeczny. Oznacza relację człowieka z Bogiem, wyrażając się w specyficznym nastawieniu do życia na przestrzeni dziejów relacji ludzkości z nią jego Stwórca. Kryzys pojawia się przede wszystkim w kwestionowaniu podstawowych wartości i zasad. w konsekwencji w naszym życiu społecznym nie ma już miejsca na obiektywną prawdę, wartości moralne, ideologiczne czy religijne. Sceptycyzm góruje nad racjonalnością. Co więcej, zwolennicy tego paradygmatu zapowiadają odejście, w życiu społecznym, od tradycyjnych symboli, kryteriów etycznych i wzorców zachowań na korzyść pluralizm kulturowy, zróżnicowanie społeczne i aksjologiczne oraz subiektywizm indywidualny. Prowadzi to niewątpliwie do sekularyzmu, którego skutki najwyraźniej widać w sferze moralnej i religijnej życie człowieka. Efekty te stają się coraz bardziej niebezpieczne z powodu nieuchronnego postępu procesu globalizacji. Chociaż globalizacja nie jest bezpośrednim objawem kryzysu duchowego, to jednak konsekwencją rozwoju cywilizacji, ale może być zakłócony kryzysem duchowym. Obecnie obserwujemy postęp procesów zakłócających globalizację.