Powstanie i status Narodowego Banku Polskiego - Kraś, Ireneusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
Początki oraz zasady i regulaminy Polskiego Banku Centralnego zostały opisane w Ten artykuł. Okoliczności powstania i funkcjonowania Banku Polskiego – pierwszego centralnego banku w naszym kraju, zostały wprowadzone. W drugiej części tego artykułu opisano problemy z tym związane z funkcjonowaniem centrali w gospodarce wolnorynkowej. Kolejny problem pokazany w tym artykule odnosi się do rodzajów niezależności banku centralnego. Należy ją rozpatrywać w aspekcie niezależność funkcjonalna, instytucjonalna i polityczna. Zagadnienia związane z modelami centrali bank jest również przedstawiony na końcu tego artykułu.