Współczesna rodzina podhalańska. Wpływ emigracji zarobkowej na wychowanie dzieci i młodzieży – wyniki badań empirycznych - Stańkowski, Bogdan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
Artykuł dotyczy problemów związanych z migracją rodziców w celu znalezienia pracy na Zachodzie Europie i USA oraz jej wpływ na wychowanie dzieci w rodzinie. Analizuje następujące zagadnienia: relacje rodzice – dzieci, wady i zalety nieobecności rodziców w domu. Autor przedstawia główne wyniki swoich badań empirycznych przeprowadzonych na Podhalu region. Podjęto próbę zapytania rodziców pozostających w domu o opinię, czy mąż/nieobecność żony ma jakikolwiek wpływ na wychowanie dzieci w rodzinie. Ankieta była dostarczone w latach 2004/2005. Okazało się, że dorośli nie postrzegali pracy za granicą jako głównego minusa aspekt ich życia rodzinnego. Stwierdzono jednak, że dla wielu rodziców jest to trudne do wyedukowania ich dzieci podczas pobytu męża/żony za granicą z powodu pracy.