Kamień jako świadek historii - Zaborski, Marcin (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
Artykuł ma na celu udzielenie odpowiedzi na następujące pytania: Co symbolizowały kamienie w różnych postaciach kultury, wieki i cywilizacje? Jakie znaczenie miały w przeszłości? Jak wpływa kultura pamięci? Kamień został uznany za mitologiczny symbol władzy. We współczesnym języku jest to tradycja symbol siły i mądrości. Dlatego kamień jest symbolem wieczności. krewny trwałość kamieni może pomóc nam rozpoznać wewnętrzne ja, które jest poza cyklem życia i śmierci, i jest wieczny. Na przestrzeni dziejów kult kamieni przybierał różne formy. Kamień został zauważony jako magiczny kamień milowy. Królestwo Boże jest symbolizowane przez kamień, przez górę. W Biblii czytamy o Jakubie, który przed pójściem spać podłożył sobie kamień pod głowę i zobaczył drabina rozciągnięta między ziemią a niebem. W Mekce, w domu Bożym znajduje się czarny kamień, który w rzeczywistości jest meteorem. W tradycji islamskiej ten kamień, który spadł z nieba, symbolizuje pierwotne przymierze zawarte między człowiekiem a Bogiem. Artykuł opisuje te obrazy i analizuje związek między historią kamienia i społecznej kultury pamięci. Autor odnosi się do różnych zabytków i miejsc pamięci i pyta – jaki symbol widzimy w tych miejscach? Jaka była w nich rola kamienia? Co symbolizował kamień?